18 sierpnia 2010

Cyweta i kawa…

Jak powstaje Kopi Luwak, najdroższa kawa na świecie? Wrażliwe żołądki ceniących ekskluzywną kawę mogą zadrżeć.

Kawa produkowana jest z odchodów ssaka zwanego cywetą. Tego samego zwierzaka, z którego pozyskuje się cywet stosowany w dobrze znanej nam perfumerii. W przewodzie pokarmowym cywety trawiony jest tylko miąższ ziaren, a nasiona pozostają nietknięte, są jedynie lekko nadtrawione przez enzymy i sfermentowane przez bakterie, po czym wydalone. Dzięki temu procesowi ziarna kawy tracą gorzki smak. Miejscowa ludność zbiera odchody cywety, jest ich jednak niewiele – jedynie 400-500 kg rocznie, stąd wysoka cena ziaren. Kilogram tej kawy kosztuje około 1 tys. euro.

Fot. nr 1 i 2 z onet.pl
za onet.pl

Pozostałe recenzje

Dołącz do dyskusji

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
fqjcior
13 lat temu

O w mordkę cywetowego kociaka!

skarbek
13 lat temu

Czytałam wczoraj o tym zdaje się na onecie;)

Marcin Budzyk
13 lat temu

Tak, dlatego na dole napisałem, że za onet.pl 🙂

skarbek
13 lat temu

aaa no faktycznie;)

Anonimowy
Anonimowy
13 lat temu

ludzie żryjcie gówno miliardy much wiedzą co dobre a tak na marginesie po sprobowaniu kawy innej nie pije bo na luwak mnie nie stac a jest WSPANIAŁA

Anonimowy
Anonimowy
10 lat temu

oj tak wyśmienita…..